Center Holistic / Članki / Težave s srcem so se v pandemiji še povečale

Težave s srcem so se v pandemiji še povečale

Težave s srcem so se v pandemiji še povečale
Deli s prijatelji:

Pandemija, ki se nadaljuje, ni v prid vsem s srčnimi obolenji.

Ne le v času, v kakršnemu se nahajamo, vedno moramo skrbeti za svoje zdravo delovanje, s čimer podpremo tudi optimalno zdravo delovanje srca in ožilja, ki sta eden glavnih vzrokov smrti pri nas in po svetu.

Eden glavnih dejavnikov, ki skrbi za zdravo delovanje srca je nadzor telesne teže, saj prekomerni kilogrami obremenjujejo delovanje srca, prav tako pa lahko povzročijo tudi sladkorno bolezen, visok krvni tlak in nekatere vrste raka. Zato redno  spremljajte svojo težo na tehtnici in vzdržujte ITM (indeks telesne mase) med 18,5-24,9.

Za ohranjanje dobrega delovanja srca v svojo prehrano vključite:

  1. Zdrave omega 3 maščobe, ki so obvezne za zdravo delovanje srca in ožilja. Uživajte mandlje, lešnike, laneno, konopljino in svetlinovo olje, sveže morske ribe in dodajte dodatek Super omega 3 maščob, ki zagotavljajo optimalno razmerje med epa in dha maščobnimi kislinami, ki ščitijo zdravje srca, prav tako pa so nujne za zdrav vid, za normalno tvorbo hormonov ter za zdravo delovanje možganov.
  2. Namesto kave si zjutraj skuhajte zeleni čaj, saj je bogat z antioksidanti, ki se lahko borijo proti prostim radikalom, ki so med drugim odgovorni za bolezni srca. Epigalokatehin galat (EGCG) je glavni antioksidant, ki je prisoten v zelenem čaju ter pomaga v boju proti toksinom, ki nastanejo pri številnih fizioloških procesih in pri prebavi hrane. Klinične študije so dokazale, da zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in težave s srcem.
  3. Pri kuhanju uporabljajte kurkumo, ki ima glavno sestavino kurkumin, ki ima zelo močno lastnost delovanja in to je, da ščiti delovanje srčne mišice. Številne študije kažejo, da ima kurkumin protivnetne in proti rakave lastnosti. Ima pa tudi močne antioksidativne lastnosti, skrbi za zdrav imunski sistem, nam pomaga v boju proti virusom in bakterijam in vpliva na redčenje krvi zaradi svojih antitrombotičnih lastnosti. Srčni napadi nastanejo zaradi zoženja krvnih žil. Kurkuma ima močne protivnetne lastnosti, ki pomagajo pri boju proti temu na način, da zmanjšujejo vnetja.
  4. Ne pozabite na česen, saj izvira še iz egiptovskih časov in ima mnoge koristi za zdravje. Že v času Egipta so česen uporabljali kot pomoč pri stanjih, povezanih s črvi, tumorji in pri težavah s srcem. Česen je bogat s kalijem, ki pomaga pri zniževanju visokega pritiska, prav tako normalizira raven kalij/natrij v telesu, pa tudi fosfor, cink, vitamin A ter vitamine B kompleksa.
  5. Obvezno poskrbite in znižajte morda previsok holesterol, saj je visok holesterol pogost vzrok za srčne bolezni. Holesterol se pojavi v jetrih s procesom sinteze, na katerega vpliva določen encim.  Česen ima spojino, ki pomaga blokirati ta encim in zmanjša sintezo ravni holesterola v jetrih.
  6. Zmanjšajte lepljivost krvnih celic, saj so krvni strdki še ena pogosta težava pri srčnih napadih. Krvne celice, trombociti, se zlepijo in tvorijo strdek, imenovan tromb. Študije so pokazale, da lahko uživanje česna pomaga zmanjšati lepljivost krvnih celic in posledično preprečiti njihovo prekomerno strjevanje.
  7. Nadzirajte krvni tlak, saj visok krvni tlak lahko povečuje tveganje za srčni napad in česen  spreminja določene elemente, ki povzročajo nenadne spremembo krvnega tlaka in je zato dobra sestavina za uravnavanje krvnega tlaka in preprečevanje težav s srcem.
  8. Zmanjšajte oksidativni stres, saj prosti radikali povzročajo poškodbe srčnih arterij. Študija, opravljena pri bolnikih z visokim krvnim tlakom je pokazala, da česen znižuje previsok krvni tlak ter močno zniža oksidativni stres.
  9. Ne pozabite na ingver, saj ima številne dobre lastnosti za srce in ožilje.  Ingver znižuje previsok holesterol ter pomaga optimizirati razmerje med dobrim in slabim holesterolom. Prav tako ingver nadzira krvni sladkor, saj je sladkorna bolezen velik dejavnik tveganja, ki povzroča bolezni srca. Znano je, da visoka raven sladkorja v krvi poškoduje krvne žile in zoži arterije, kar povzroča srčno popuščanje in srčne napade. Prav tako so študije dokazale, da vsakodnevno uživanje dodatkov ingverja pomaga znižati krvni sladkor na tešče ter znižati vrednosti krvnega sladkorja.
  10. Uživajte čili, ki vsebuje glavno sestavino kapsaicin, ki ima koristne lastnosti za srce. Ugotovljeno je bilo, da uravnava krvni tlak, znižuje raven sladkorja in zmanjšuje stres na srčnih mišicah. Prav tako pomaga pri zniževanju telesne teže ter upočasni proces ateroskleroze.

Zdrav način življenja je eden glavnih preventiv, ki poskrbijo za zdravo delovanje srca in ožilja in izbira hrane ima tukaj zelo velik pomen. Če potrebujete pomoč in ste se decembra preveč pregrešili, pa je še vedno na voljo naš eno mesečni razstrupljevalni jedilnik, ki vam bo pomagal k uvedbi v bolj zdrav način kuhanja in uživanja hrane, vam pomagal pri izgubi kakšnega kilograma in zagotovo poskrbel za več energije in delovnega elana.

Loading...