Center Holistic / Članki / Kolagen za sijoče lase in napeto kožo

Kolagen za sijoče lase in napeto kožo

Kolagen za sijoče lase in napeto kožo
Deli s prijatelji:

Obstaja več vrst kolagena za kožo in lase. Natančneje kar 28 različnih kolagenov, ki se nahajajo v različnih delih telesa.

Kako izbrati najustreznejšo vrsto kolagena in doseči lepše, bolj goste lase in elastično kožo z manj gubami? Pomembno je, da tudi razumemo, kaj je kolagen in kako učinkuje na naše telo.

Kaj je kolagen?

Kolagen je beljakovina (protein), ki naše telo drži skupaj. Odgovoren je za elastičnost kože, krepkost in rast las, za vezivno tkivo in v telesu deluje kot ”lepilo”. Kolagen je sestavni del celic, iz katerih se tvorijo hormoni in je tudi zato izjemno pomemben za naše telo.

Kolagen je torej dolga veriga aminokislin, najbolj razširjene beljakovine (proteina) v telesu. Sestavljen je iz posameznih aminokislin, kot so glicin, prolin, hidroksiprolin in arginin. Molekula kolagena je zgrajena na podoben način kot DNK –  le da gre tukaj za trojno in ne dvojno vijačnico verižnega sistema. Če to zgradbo molekule razdelimo na manjše odseke, dobimo osnovne gradnike kolagenskih peptidov. Ti v telesu tvorijo več kot 28 različnih tipov kolagena.

Zakaj je kolagen pomemben?

Kolagen je del vezivnega tkiva in je vključen v prav vse telesne strukture. Sestavlja srce, pljuča, ledvica, arterije, sklepe, vezi, hrustanec, kosti, nohte, kožo, lase, mišice, jetra, črevesje, spolne organe, vranico, možgane ter številne druge organe.

Lepotni kirurg Dr. Andrej Testen o kolagenu

Ko se staramo, proizvodnja kolagena naglo upada in ta upad , ki se začne že v 25. letu, vpliva na številne telesne funkcije.

Kakšni so znaki pomanjkanja kolagena?

 1. Siva, upadla in postarana koža ter vidne gube, celulit in strije
  S starostjo se zgornja plast kože, epidermis, tanjša in izgublja elastičnost, kar vodi v izrazite gube.
 2. Krhki, suhi lasje in izpadanje las
  Lasje so iz 90% sestavljeni iz aminoksilin in njihovo izpadanje, tankost in krhkost je odvisna od pomanjkanja potrebnih hranil..
 3. Bolečine v sklepih, krhkost kosti in težave vezivnega tkiva
  Ker je kolagen glavna sestavina kosti, veziv in tkiv, njegovo pomanjkanje vpliva na vezi, sklepe ter zgradbe in trdnosti kosti.
 4. Hormonska neravnovesja
  Upad naravne proizvodnje hormonov.
 5. Prebavne težave, ulcerozni kolitis, napihnjenost in zaprtost ali driska
 6. Lomljivi in tanki nohti

S kolagenom do sijočih mehkih in močnih las

Tako pri moških kot pri ženskah prične raven kolagena v telesu po dobrih 20-ih ali 25-ih letih življenja drastično upadati. Manjše gube na obrazu in redčenje las so že prvi znaki za pozor. In če se resno ne lotimo sprememb pri svoji hrani ali če ne vnašamo prehranskih dopolnil, kot je NM hidrokolagen, bodo lasje in koža prav hitro na udaru.

Kolagen preprečuje cepljenje las, pospeši rast las, jih naredi bolj močne in goste. Ko napolnimo zaloge kolagena v telesu, postanejo lasje:

 • daljši,
 • bolj gosti,
 • sijoči,
 • bolj zdravi.
gosti lasje s kolagenom

Pomanjkanje kolagena – redki lasje, upadla koža

Izgubljanje in redčenje las? Pleša? Utrujena koža? Je to res že vnaprej pribita kazen, ki jo staranje prinaša vsakomur izmed nas? Nikakor.

Tudi ta težava je zelo tesno povezana s primanjkljajem kolagena v telesu. Težave se začnejo še posebno po 25. letu, ko začne tako pri moških kot pri ženskah naravna produkcija kolagena drastično upadati. Zato je zelo priporočljivo, da kolagen dodatno vnašamo v telo, napolnimo svoje kolagenske zaloge in poskrbimo ne le za lase in kožo ampak za zdravje celotnega telesa.

Poleg tega kolagen dodatno črpajo iz telesa ostali škodljivci:

 • kofein
 • kajenje
 • stres
 • UV žarki
 • predelani sladkorji
 • pomanjkanje vitamina C
 • pomanjkanje cinka
 • pomanjkanje antioksidantov
 • premalo spanca
 • alkohol
 • pesticidi

Ni nujno, da se sprijaznimo z vse bolj in bolj redkimi lasmi, ki lahko pripeljejo tudi do plešavosti. Kolagen je tisti, ki gradi lase in sklepe. Z dodatnim vnosom kolagena lahko močno upočasnimo ali celo zaustavimo redčenje las. Poskrbimo, da ima telo vse potrebne hranilne snovi in zadostne zaloge kolagena.

napeta koža je znak za dovolj kolagena

S kolagenom do naravno lepe kože

Najboljši videz je naraven, nič ne premaga naravne lepote. Bolj kot se nam nabirajo leta, več gub začnemo opažati. Kar pa ne pomeni, da se prehitro staramo. Morda vzrok leži v tem, da koža nima dovolj kolagena in je zaradi tega bolj upadla in nagubana. Poleg vseh možnih kozmetičnih izdelkov in nege obraza, je dobra ideja, da telo oziroma kožo nahranimo tudi od znotraj – s kakovostnim kolagenom. 

Kolagen za napeto kožo brez gub

Takoj, ko se pričenjo pojavljati manjše gube, pomeni, da telesu primanjkuje kolagena. Z vnosom kolagena v telo bo koža postala bolj elastična.

Opazili boste:

 • boljšo strukturo kože,
 • manj vidnih gub,
 • manj strij in celulita,
 • upočasnjen proces staranja.

Kar 70% kože je iz kolagena!

Naslednja primerjava dobro ponazori pomanjkanje kolagena v koži»Kolagen je za kožo kot voda za cvetlico. Če je izhlapi več, kot jo rastlina potrebuje, ta počasi ovene in sčasoma odmre.«

Na primeru dveh kožnih vzorcev, spodaj lahko vidimo tudi prikazno, kako zelo pomembno vlogo ima kolagen pri ohranjanju videza in zdravja naše kože.

kolagen za kožo

Debel sloj v koži, kjer se nahajajo kolagenske vijačnice, imenujemo dermis › le-ta ohranja naš zaščitni zunanji organ elastičen in čvrst. V mladi zdravi koži [levi primer, zgoraj] je videz gladek, močen, vlažen in brez gub. V stari koži, kjer kolagena primanjkuje [desni primer, zgoraj], pa vidimo, da je izgled naguban, šibek, seseden, in izsušen.

To lahko preslikamo tudi drugam: v elastičnost in čvrstost, ki jo omogača kolagen lasem, žilam, hrustancu ter medvretenčnim diskom. Kolagen deluje na podoben princip tudi v sklepih in kosteh.

Prednosti kolagena za celotno telo

Študije so dokazale izboljšanje pri:

 • boljši strukturi kože,
 • daljših laseh,
 • bolj gostih laseh,
 • bolj trdnih nohtih,
 • manj vidnih gub,
 • manj strij in celulita.

Kolagen za lase priporočajo tudi frizerji

Frizerji so strokovnjaki ne le za oblikovanje las, temveč za njihovo celostno nego. Za lepo pričesko je pomembno, da so lasje zdravi, močni in sijoči. Tudi, če se potrudijo po svojih najboljših močeh, lasje oziroma frizura nikoli ne bo tako lepa, kako takrat, ko so lasje zdravi. Zato frizerji pogosto kot dodatek k negi las priporočajo jemanje kolagena. Po mnenju številnih frizerjev kolagen lahko hitro izboljša:

 • suhe lase
 • razcepljene konice
 • šibke lase, ki se lomijo
 • če so lasje zalo tanki
 • pomaga pri celostni kakovosti las

Kako izbrati pravo vrsto kolagena?

S kolagenom lahko dosežemo odlične rezultate, vendar moramo izbrati pravega. Vseh 28 vrst kolagena se tvori iz kolagenskih peptidov, najmanjših delcev molekul. Manjše kot so molekule, lažje jih telo absorbira. Zato je pomembno, da izberemo kolagen, kjer so dolge molekulske verige razčlenjene na manjše peptidne verige. Tako se zato lažje absorbirajo tja, kjer jih primanjkuje.

1.   Hidrolizirani kolagen: skoraj popolna absorpcija v telo

Primer ustreznega kolagena za lase in kožo, ki se odlično absorbira v telo, je Novelius Medical hidrokolagen. Je plod dolgoletnih izkušenj in znanja dermatologov ter nutricionistov, združenih s tehnologijo svetovnega vodilnega francoskega laboratorija na področju kolagenskih peptidov. Novelius Medical hidrokolagen vsebuje najkakovostnejše kolagenske peptide z optimalno sestavo aminokislin, ki so gradniki vseh tipov kolagena v telesu, dosežejo visoko absorpcijo in imajo klinično dokazane učinke. Koristnost in biorazpoložljivost kolagenskih peptidov v Novelius Medical hidroliziranemu kolagenu je potrjena s številnimi in-vitro in in vivo raziskavami.

2.   Na kaj še moraš biti pozoren pred nakupom kolagena?

 • Da izdelek vsebuje čiste in naravne sestavine
 • BREZ težkih kovin
 • BREZ emulgatorjev
 • BREZ konzervansov
 • BREZ dodanih umetnih sladil
 • BREZ GSO
 • BREZ dodanih umetnih aditivov
 • BREZ glutena in laktoze
NM hidrolizirani kolagen: bogat vir kolagena
Prehranski dodatek: Kolagen – Novelius Medical Hidrokolagen

NM hidrolizirani kolagen: bogat vir kolagena

Tipi kolagena se razlikujejo glede na zaporedje aminokislin v posameznih verigah. Hidrolizirani kolagen NM oziroma hidrokolagen vsebuje kolagenske peptide najvišje kakovosti in je obogaten s koncentrati aminokislin, ki so ključni gradniki vseh tipov kolagena v telesu.

Vsebuje gradnike vseh tipov kolagena

Izjemen za absorpcijo in samo delovanje je NM hidroliziran kolagen, saj so dolge molekulske verige razčlenjene na manjše peptidne verige. Ima izjemno visoko absorpcijo do kar 98%.

Kolagenski peptidi najvišje kakovosti

NM hidrokolagen vsebuje kolagenske peptide najvišjega razreda kakovosti, izmed peptidov, ki jih proizvaja omenjeni francoski konzorcij. Poleg tega, da imajo izjemno absorpcijo in klinično dokazano delovanje, so peptidi trajnostno (MSC certified fisheries) pridobljeni iz divjih belih rib iz Atlantika, ki za razliko od gojenih niso hranjene z antibiotiki in hormoni. Ravno tako je Novelius Medical hidrokolagen redno testiran za ustrezno kakovost, težke kovine… ne le znotraj lastnega laboratorija, ampak s strani neodvisnih laboratorijev v Franciji, kar da izdelku še dodatno kredibilnost. Ima certifikate IFS, ISO22000 in GMP, ki izdelku zagotavljajo farmacevtsko kakovost izdelka.

Vsebuje aminokisline, ki so ključni gradniki kolagena

Kolagenski peptidi v hidrokolagenu so enaki kolagenu, ki ga najdemo v človeških laseh, kosteh, koži, nohtih in v notranjih organih in imajo zelo visoko biološko uporabnost.

Visok delež aminokislin

Glicin, prolin in hidroksiprolin predstavljajo večinski delež vsebnosti aminokislin v NM hidrokoliziranem kolagenu. Koncentracija glicina, prolina in hidroksiprolina pa je do 20-krat višja kot v drugih virih proteinov. Vsebuje tudi visoko koncentracijo hidroksilizina, ki sta ključna da se lahko formira kolagenska trojna vijačnica.

Kar 30 % telesa je iz kolagena. Tretjina telesa pa pomeni tretjino našega življenja. In če se resno ne lotimo sprememb pri svoji hrani ali če ne vnašamo prehranskih dopolnil, bo telo prav hitro na udaru. Poskrbite za svoje telo in s kolagenom napolnite svoje kolagenske zaloge.

 

 

 
 
Izdelki v članku


Loading...